Questo sito utilizza cookie di terze parti per inviarti pubblicità in linea con le tue preferenze. Se vuoi saperne di più clicca QUI 
Chiudendo questo banner, scorrendo questa pagina, cliccando su un link o proseguendo la navigazione in altra maniera, acconsenti all'uso dei cookie. OK

La produzione nel settore dolciario: analisi dei cicli produttivi e della tracciabilità con approfondimenti sulla tecnologia RFID

The thesis analyzes the situation of the chocolate field, deepening the thematic of actual interest, with particular attention to the products made up of chocolate. There is a careful analysis of the cocoa market, in which are estimated the volumes of production of the last years, the price and the main world-wide producers. To give an esteem of the importance of this field, is to consider that in the 2002 the ten main world producers have had sales of products made up of chocolate for 36 billions of US $. Subsequently are described the productive flows in order to obtain chocolate, analyzing the methodologies and the machinery used. In the last years the confectionery production has been influenced a lot from the new laws developed in order to guarantee the safety of the consumer and a self-control from the company on the productive cycles. Laws are those on the HACCP (Hazard Analysis of Critical Control Points), tracking and hygiene. Radio Frequency Identification is suggested as a possible solution to the tracking problems. In the end we analyze an important Italian society: Caffarel. W explain how is the society, it’s production’s flows, and we suggest ways to improve it.

Mostra/Nascondi contenuto.
La PRODUZIONE nel SETTORE DOLCIARIO: ANALISI dei CICLI PRODUTTIVI e della TRACCIABILITA’ SOMMARIO: Analisi del mercato del cacao; Flussi produzione cioccolato; LEAN Principles HACCP (Hazard Analysis of Critical Control Points); Tracciabilità con approfondimenti su: Norme Igieniche; Il caso “Caffarel” ¾ RFID; ¾ Barcode.

Diploma di Laurea

Facoltà: Ingegneria

Autore: Alessandro Zanetti Contatta »

Composta da 147 pagine.

 

Questa tesi ha raggiunto 5003 click dal 22/03/2006.

 

Consultata integralmente 9 volte.

Disponibile in PDF, la consultazione è esclusivamente in formato digitale.