Questo sito utilizza cookie di terze parti per inviarti pubblicità in linea con le tue preferenze. Se vuoi saperne di più clicca QUI 
Chiudendo questo banner, scorrendo questa pagina, cliccando su un link o proseguendo la navigazione in altra maniera, acconsenti all'uso dei cookie. OK

Muzetë e Normandisë së Poshtme dhe krijimi i një rrjeti të Muzeve të Shoqërisë

-Muzetë e Normandisë së Poshtme, ashtu si në të gjithë Europën, kanë njohur në dhjetëvjeçarët e fundit një zhvillim të dukshëm si nga pikpamja e rimëkëmbjes dhe e të menduarit mirë në terma museografikë ashtu edhe në atë të krijimit ex novo të strukturave museore. Fenomeni është i perceptueshëm veçanërisht për rëndësinë e pregatitjes së restaurimit dhe krijimin e strukturave të shumta mbi të gjithë territorin, sa në kontekstin urban edhe në atë rural.Këto investime të rëndësishme të bëra shpesh nga komuniteti lokal dhe në veçanti nga komunat, nganjëherë në bashkëpunim me shtetin (DRAC), krahinën (Këshilli Rajonal), departamentin (Këshilli i Përgjithshëm). Megjithatë janë mbështetur edhe nga qytetarët individual, nga organizatat, në përgjithësi nga komuniteti lokal. Asistojmë pra, në një fenomen identifikimi të komunitetit me muzeun: shoqëria kërkon të përfaqësohet në muze dhe paralelisht muzeu kërkon të përfaqësojë shoqërinë. Vihet re një kërkesë e fortë nga ana e qytetarisë ndaj muzeut i cili duhet në rradhë të parë ti përgjigjet pritshmërisë të popullsisë që duan të shohin të përfaqësuar "unikalitetin" e tyre. Muzetë lokal në Normandi janë në rradhë të parë një përfaqësim që komuniteti jep nga vetja e tij.
Në Normandinë e Poshtme investimet e bëra në muze janë të shoqëruar nga një vendosmëri dhe një zgjerim i misioneve dhe funksioneve të dhëna këtyre institucioneve kulturore. Kështu që, përtej misionit të tyre të konservimit dhe prezantimit të trashëgimisë, ato duhet të përfaqësojnë komunitetin dhe të favorizojnë pasurimin kulturor, të kontribuojnë në zhvillimin turistik dhe ekonomik, ti përgjigjen pritshërisë edukative dhe pedagogjike. të marrin pjesë në politikat sociale; të gjitha këto duke përdorur edhe mjetet e komunikimit dhe të përhapjes moderne shpesh të huaja në botën e muzeve

Mostra/Nascondi contenuto.
3 Vështrim i pergjithshëm Lindja e muzeve si vënd i ekspozimimit të veprave të artit të hapur ndaj publikut Francez ka nisur me revolucionin e vitit 1789. Me ardhjen e revolucionit koleksionet që deri atëhere ishin vetëm për një pjesë të ngushtë personash, shtetëzohen dhe hapen për publikun. Pas një momenti ku mbizotëroi idea e një shkatërrimi i të gjitha koleksioneve origjinale dhe të atyre që i përkisnin kishës të perceptuara si përfaqësuese të “des monuments élevés à l’orgueil, au préjugé et à la tirannie” 1 mbizotëroi tendenca e cila kërkonte që të gjitha monumentet që kishin një vlerë artistike të kurseheshin dhe të konservoheshin. Kështu u mblodhën dhe u ekspozuan brënda tre muzeve shtetërorë të krijuar posaçërisht 2 koleksionet e mëdhaja të konfiskuara. Ky veprim lejoi në të njëjtën kohë krijimin (1801) e 15 muzeve të provincës të vendosur në qytete të tjera që mblodhën fondet e shtetit për veprat që nuk u ekspozuan në tre muzetë shtetërorë 3 . Por megjithë interesin paraprak të shtetit në krahasim me muzetë dhe koleksionet e ruajtura atje u desh të vinte viti 1945 që të vendosej një urdhëresë e cila parashikonte “organisation des musées des Beaux-arts” 4 që ti jepte pra një lloj koherence organizimit muzeor francez. Nëpërmet kësaj urdhërese muzetë francezë ndahen në dy kategori të mëdhaja “musées nationaux e 1 Assemblé National 14 août 1792 in J. Sallois, Les Musées de France, (Que sais-Je ?), Paris, PUF, 1995, n°447 2 Il Louvre nel 1793, il Muséum National d’Histoire Naturelle nel 1794 e il Musée des Sciences Techniques nel 1795. 3 Ndër këto qytete edhe Caen 4 Ordonnance 45-1546 du 13 jullet 1945

Traduzione

Traduttore: Dorina Xheraj Contatta »

Composta da 38 pagine.

 

Questa tesi ha raggiunto 32 click dal 20/10/2009.

Disponibile in PDF, la consultazione è esclusivamente in formato digitale.